translate

Monday 27 October 2014

Roti Sarang Lebah

Doh Roti
400gm tepung roti
250ml ais peti
5 ketul kiub ais
3 sudu besar shorterning
2 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat
2 sudu teh yis(mauripan)
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh bread improver
Secubit garam

Masukkan tepung, kuning telur, gula, yis, susu pekat, esen vanila, ais dan kiub ais ke dalam mesin pengadun kek.(guna mata mengadun roti)
Onkan dengan kelajuan sederhana.
Apabila bahan sudah bercampur masukkan shorterning dan garam ke dalamnya.
Uli selama 15 minit atau doh menjadi elastik.
Offkan dan tutup doh selama 40 minit - 1 jam.(naik berganda)
Tumbukkan doh dan bulatkan kecil2(30gm setiap satu) ke dalam loyang pembakar.
Biarkan selama 30 minit.
Tabur dengan bunga matahari, badam nipis, bijan hitam dan putih.
Bakar selama 25 minit dengan suhu 170C.
Keluar dari oven sapu dengan margerin di atasnya.

Sos butterscoth
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
Secubit garam
1 sudu kecil esen vanila

Panaskan mentega.  Biar cair.
Masukkan gula perang.  Kacau biar cair dan berbuih tepinya..
Masukkan susu cair dan esen vanila serta garam.
Kacau hingga pekat.  Angkat dan sejukkan.

2 comments:

  1. Sangat menarik resepi ni..Kalau saya nak guna stevia agak2 berapa sukatan yg perlu saya guna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk roti atau untuk sos dia...kalau roti tak kisahlah kalau selalu guna gula stavia mesti tahu dlm 2 sb tu banyak mana penggunaanya untuk rasa manis lebih kurang tp kalau untuk sos..kyah kurang tahu lah boleh guna auat tidak...

      Delete