translate

Thursday, 2 June 2016

Laksam

Bahan untuk laksam
2 cawan tepung beras(kakyah guna jenama Golden Coin)
3 1/2 cawan air (guna air suam2 kuku)..yang setengah cawan air tu jangan masukkan semua, try kukus sekeping dahulu kalau ok cukuplah 3 cawan air.....tepung beras berlainan jenis mempengaruhi juga sukatan air kita.

Bancuh kedua bahan menjadi adunan yang tidak berketul-ketul.
Kukus dalam pengukus selama 2 atau 3 minit.
Adunan laksam dikukus di atas tudung periuk yang telah disapu dengan sedikit minyak pada kukusan pertama laksam.

Kuah
1/2 kilo ikan selayang 
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia(masukkan sedikit aja sebab dalam kuahnya kita tak nak ada bau halia)
3 cawan santan.
3 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam
gula dan garam
Ikan yang telah direbus tadi dibuang tulangnya(tulang tu jangan dibuang sebab kita nak ambil air tulangnya)
Bawang merah, putih dan sedikit halia diblender.
Lada hitam diblender bersama bahan-bahan di atas atau boleh juga ditumbuk berasingan.
Isi ikan diblender dengan air, begitu juga tulang ikan tadi boleh diblender berasingan dan diambil airnya.
Campurkan bahan-bahan blender atau tumbuk tadi ke dalam santan dan dimasak.
Campurkan juga asam keping, gula dan garam.  Masak biar sampai mendidih tapi jangan sampai naik minyak.(Kalau nampak kuah pekat sangat bolehlah ditambah dengan air lagi). Kuah laksam mesti ada rasa lada hitam, sedikit manis.

Ulaman
Taugeh
Timun batang
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang


Cara mengukus dan menggulung laksam SINI

2 comments:

  1. Sedapnya laksam...nyum nyuuummm! Salam Ramadhan Kak Yah.

    ReplyDelete