translate

Monday, 13 June 2016

Puding Roti Bersos Kastad

10 keping roti dicarik-carik
4 biji telur
500ml susu segar
4 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan kismis
1/2 cawan coklat chip

Sapu loyang/mangkuk dengan margerin.
Susun roti di dalam loyang/mangkuk.  Tabur kismis dan coklat chip.
Susun lagi roti dan lakukan proses yang sama sebanyak 3 lapis.
Susu segar, gula, vanila dan telur kacau dalam satu bekas.
Tuang ke dalam loyang roti...Tekan sedikit roti supaya ditutupi oleh bahan yang dituang tadi.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 40-45 minit dengan suhu 180C.
Keluarkan dan sejukkan.

Sos Kastad
3 sudu besar tepung kastad(kakyah guna bird)
1 cawan susu segar
1 cawan air
1/2 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
4 sudu besar gula(bergantung)

Kacau kesemuanya atas api yang sederhana kecil sehingga mendidih.
Keluarkan dan sejukkan.
Dihidangkan bersama puding roti.

No comments:

Post a Comment