translate

Saturday, 18 June 2016

Gulai Ikan Kering(campur nanas)

Ikan kering secukupnya(bersihkan)
5 ulas bawang merah(kisar)
1 ulas bawang putih(kisar)
1 inci lengkuas(kisar)
1/2 inci kunyit(kisar)
1/2 sudu besar cili kering/4 biji cili kering(kisar)
3 cawan santan
Nanas secukupnya
Cili merah
Gula dan garam(jika perlu)

Campurkan bahan kisar dan cili giling dalam santan.
Dalam periuk yang berasingan masukkan ikan kering, nanas dan cili merah.
Ambil sesenduk kuah dari santan yang bercampur tadi(kalau nampak terlalu sedikit campur sedikit air.
Masak ikan kering tersebut dalam api yang sederhana kecil sehingga kuah sedikit kering.
Sementara itu untuk kuah yang banyak tadi juga panaskan atas api.  Sentiasa mengacau supaya tidak berketul.
Bila ikan kering tadi masak, masukkan kesemuanya(jangan dicampur kuah dari ikan kering, nanti masin) ke dalam kuah yang banyak tadi.
Biar sampai mendidih dan rasalah masin dan manisnya.
Tips..jikalau tiada nanas boleh juga dicampur dengan timun atau cili hijau.
Bila menggunakan timun hendaklan dimasukkan juga asam keping.

No comments:

Post a Comment