translate

Wednesday, 18 July 2012

Ayam Mandalay

10 ketul ayam yang telah dibersihkan
2 batang serai
Seinci halia
3 ulas bawang putih
sedikit kunyit
1 sudu teh cuka
Garam secukup rasa

Kecuaili ayam bahan lain ditumbuk hingga lumat dan diperap bersama ayam
Goreng sehingga masak

Bahan Tumis
2 batang serai
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap manis
Sedikit air asam jawa.
Hiasan
Tomato
Bawang besar
Lada merah

Serai, bawang, halia diblender dan ditumis hingga wangi, masukkan juga daun kari.
Bila nampak naik minyak, masukkan serbuk kari dan kacau seketika.
Selepas itu masukkan sos tiram dan kicap dan juga air asam jawa.
Masukkan juga sedikit air dan ayam yang telah digoreng tadi.
Masukkan gula (kalau dah ada rasa sedikit masin..tak perlu masukkan garam)
Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat, tomato dibelah 2 dan lada merah yang telah dipotong nipis.
Anggat dan hidangkan.

4 comments:

  1. oooo kak Gayah... mana kakak dapat resepi Ayam Mandalay ni, resepi dari Filipina ke kak?

    ReplyDelete
  2. setengah orang kata dari filipina..mana kak check kat internet..dia kata kat burma...

    ReplyDelete
  3. teringin pulak nak cuba tapi xde stok ayam kat rumah

    ReplyDelete
  4. nak terai masak lah....kopipes yer resepi ni....

    ReplyDelete