10 ketul ayam yang telah dibersihkan
2 batang serai
Seinci halia
3 ulas bawang putih
sedikit kunyit
1 sudu teh cuka
Garam secukup rasa
Kecuaili ayam bahan lain ditumbuk hingga lumat dan diperap bersama ayam
Goreng sehingga masak
Bahan Tumis
2 batang serai
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap manis
Sedikit air asam jawa.
Hiasan
Tomato
Bawang besar
Lada merah
Serai, bawang, halia diblender dan ditumis hingga wangi, masukkan juga daun kari.
Bila nampak naik minyak, masukkan serbuk kari dan kacau seketika.
Selepas itu masukkan sos tiram dan kicap dan juga air asam jawa.
Masukkan juga sedikit air dan ayam yang telah digoreng tadi.
Masukkan gula (kalau dah ada rasa sedikit masin..tak perlu masukkan garam)
Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat, tomato dibelah 2 dan lada merah yang telah dipotong nipis.
Anggat dan hidangkan.
oooo kak Gayah... mana kakak dapat resepi Ayam Mandalay ni, resepi dari Filipina ke kak?
ReplyDeletesetengah orang kata dari filipina..mana kak check kat internet..dia kata kat burma...
ReplyDeleteteringin pulak nak cuba tapi xde stok ayam kat rumah
ReplyDeletenak terai masak lah....kopipes yer resepi ni....
ReplyDelete