Kulit Tart
450gm tepung gandum
250gm mentega
100gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanila
1.Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air. Putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
3. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
4. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
5.Cara mengeluarkan kulit tart..yang panas-panas tu lagi , gunakan pengcungkil gigi yang jenis tajam tekan ditepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
inti
250gm krim keju
50gm mentega
60gm gula halus
1 biji telur
Pukul krim keju, mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang dan berkrim.
Masukkan ke dalam paping beg dan simpan sedikit untuk dicampur dengan stawberri emulco dan pewarna merah (yang sedikit ini juga masukkan dalam paping beg yang sais kecil)
Paipkan krim keju ke dalam kulit tart dan paipkan juga krim keju yang bewarna merah dan dengan menggunakan lidi pengungkil gigi corakkan ia.
Bakar semula sewlama 20 minit lagi dengan suhu seperti di atas.
salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
Sedapnya Kak Yah. Sempurna sungguh kejadiannya. Boleh buat bisnes macam ni Kak Yah. Kalau kak yah tinggal dekat, saya dah order kat kak yah.
ReplyDeletejangan sedey..kalau tinggal dekat pun tak dapat order jugak..sebab kak tak menerima tempahan..hanya bagi resepi..sapa-sapa yang nak makan kena buat sendiri...
Delete