translate

Friday, 27 July 2012

Sri Muka




400ml santan
3 cawan beras pulut
Sedikit garam

Pulut dibersihkan dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam.  Masukkan dalam loyang dan dikukus dengan air yang sudah mendidih selama 20 minit.  Diangkat dan ditekan-tekan pulut tersebut supaya lebih mampat.

Lapsan atas
10 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
Pewarna hijau

Blender daun pandan bersama air dan dtapis airnya.
Masukkan air daun pandan tadi kedalam blender bersama tepung gandum, tepung jagung, telur, santan, gula, pewarna hijau dan sedikit garam.  Blender sehingga hancur dan sebati kesemuanya.  Masukkan ke dalam pulut dan kukus selama 45 minit.  Angkat dan sejukkan.

5 comments:

  1. Selamat berpuasa kak Yah.
    Sedap buat berbuka ni.

    ReplyDelete
  2. Dua hari lepas akk buat srimuka, seloyang jek......ntah knpa terlembik pulak. Sebab tak sukat, main ikut suka:-)
    Selamat berpuasa kakyah.

    ReplyDelete
  3. aduh memang menggoda nya bahagian hijau tu... lembab lembab basah. Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  4. omggg..x tahan tgk serimuka kakyah nih..terliur sehh!!

    ReplyDelete
  5. wowww sedapnya...adda kalau seri muka ni suka part ijau tu lebih ckit..sedapnya....

    ReplyDelete