translate
Friday, 27 July 2012
Sri Muka
400ml santan
3 cawan beras pulut
Sedikit garam
Pulut dibersihkan dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam. Masukkan dalam loyang dan dikukus dengan air yang sudah mendidih selama 20 minit. Diangkat dan ditekan-tekan pulut tersebut supaya lebih mampat.
Lapsan atas
10 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
Pewarna hijau
Blender daun pandan bersama air dan dtapis airnya.
Masukkan air daun pandan tadi kedalam blender bersama tepung gandum, tepung jagung, telur, santan, gula, pewarna hijau dan sedikit garam. Blender sehingga hancur dan sebati kesemuanya. Masukkan ke dalam pulut dan kukus selama 45 minit. Angkat dan sejukkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Selamat berpuasa kak Yah.
ReplyDeleteSedap buat berbuka ni.
Dua hari lepas akk buat srimuka, seloyang jek......ntah knpa terlembik pulak. Sebab tak sukat, main ikut suka:-)
ReplyDeleteSelamat berpuasa kakyah.
aduh memang menggoda nya bahagian hijau tu... lembab lembab basah. Selamat berpuasa
ReplyDeleteomggg..x tahan tgk serimuka kakyah nih..terliur sehh!!
ReplyDeletewowww sedapnya...adda kalau seri muka ni suka part ijau tu lebih ckit..sedapnya....
ReplyDelete