translate

Friday 6 July 2012

Lontong

Sayur Lodeh
6 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar ikan bilis
20 urat/batang bunga lili kering/kincan
Kunyit hidup/serbuk
Beberapa batang kacang panjang
sebatang carrot
2 biji ubi kentang
2 biji lada merah
ketiak jagung
bunga kobis
Kobis
3 keping tauhu
1 keping tempe
Udang hidup
2 batang serai
Pucuk
Laksa cina
4 cawan santan
Gula
Garam
sedikit minyak untuk menumis

Blender bawang bersama udang kering, bunga lili dan ikan bilis serta kunyit.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender tersebut.  Ketuk serai dan masukkan kedalamnya.  Apabila sudah naik baunya masukkan santan.
Potong kentang dan sayur-sayur yang lain.  Goreng tauhu dan tempe dan potong kecil.
Masukkan ubi kentang dan biar sedikit mendidih barulah masukkan sayur-sayuran dan juga udang segar.
Masukkan juga pucuk dan laksa cina (patahkan pucuk dan rendam sebelumnya dahulu bersama laksa cina)
Masukkan lada merah yang telah dipotong nipis dan juga tauhu serta tempe.  Masukkan gula dan garam dan biar sampai mendidih dan masak.

Sambal bilis
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Sedikit halia
3 sudu besar cili giling
1/2 cawan ikan bils
Gula melaka
Garam
Sedikit air asam jawa
Belacan
Minyak untuk menumis

Blender bawang merah, putih dan halia dan kemudian tumis bersama dengan lada giling hingga berminyak dan naik wangi.  Masukkan sedikit belacan.  Apabila cukup masak masukkan air asan jawa dan sedikit gula melaka.  Masukkan sedikit air dan apabila nampak mendidih masukkan ikan bilis yang telah dibersihkan.
Rasalah dan tambahkan garam dan gula kalau perlu.

Kuah kacang
1 cawan kacang tanah digoreng dengan minyak dan toskan
4 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
2 batang serai
3 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar cili giling
1 keping gula melaka
1 cawan santan cair(bergantung sukatannya)
Gula dan garam

blender kacang tanah bersama kulit halusnya(bersama air)
Blender juga bawang merah, putih, halia dan lengkuas
Tumis bawang blender dan masukkan cili giling hingga naik wangi.
Masukkan juga serai yang telah diketuk.
Masukkan kacang tanah dan masukkan juga santan cair dan air asam jawa.
Masukkan juga gula melaka dan biarkan mendidih dan nampak pekat.
Tambah gula dan garam mengikut kesukaan

Serunding daging
Untuk memudahkan kerja..beli yang dah siap..

Nasi impit
Masak dalam periuk elektrik dengan nisbah 1 cawan nasi bersama 3 cawan air.
Biar sampai masak dan biarkan dalam keep warm 10 minit dan masukkan dalam bekas biar penuh dan tutup dengan tudung bekas tersebut.  Simpan setengah hari.

No comments:

Post a Comment