translate
Tuesday, 17 July 2012
Kek Pisang
250gm mentega
7 biji pisang sederhana besar..kak guna pisang kapas
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh beking powder
5 biji telur
2 sudu teh vanila
1 1/2 cawan gula pasir
50gm kacang walnut(nak kurang pun ok)
50gm kismis(nak kurang pun ok)
Pukul mentega bersama gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul lagi biar putih dan kembang.
Pisang dilenyek hingga hancur. Tepung naik sendiri, tepung gandum dan beking powder diayak.
Masukkan pisang, esen vanila dan tepung ke dalam adunan dan kacau sebati(guna senduk aja)
Masukkan juga walnut dan kismis yang telah dicincang dan dipotong kecil.
Masukkan ke dalam acuan kek ciffon dan bakar selama 1 jam dengan suhu 170 C atau sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kakyah..woww nmpak gebus & moist banget kek pisang tu..nk sepotong kak!
ReplyDeletesedapnyaaaa..... terlior
ReplyDeleteAs salam. Cantik gambar kek ni. Rasa nak terus makan jer kek tu
ReplyDelete