1 1/2 cawan tepung naik sendiri.
1 cawan gula kastor
1 cawan margerin
1 sudu teh esen vanila
1 biji limau sunkist di parut kulitnya dan diperah airnya
4 biji telur
1 sudu besar mentega
Pewarna merah dan hijau
Pukul gula dengan margerin dan mentega hingga kembang.
Masukkan telur dan dipukul lagi biar kembang
Masukkan esen vanila, kulit limau
Masukkan tepung kek secara berselang seli dengan air limau. Kacau dengan senduk.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian, Tambahan sedikit pewarna mengikut kesukaan dan satu bahagian biarkan kosong. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas dengan kertas kek secara berselang seli sehingga habis.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar dengan suhu 180C selama 45 minit.
Seperti biasa bakar guna api bawah dahulu dan bila berbaki 30 minit barulah dibakar guna api atas dan bawah.
woooo sedap & gebus gebasssssssssss...maseh sharing is caring
ReplyDeletemintak sikit leh.......
ReplyDelete