translate

Friday, 21 September 2012

Kuetiau Lakna


Bahan A
Sebungkus kuetiau
Seulas bawang putih(diketuk)
2 sudu besar kicap manis
Serbuk lada sulah
Minyak untuk menumis
Bahan B
3 ulas bawang putih(diketuk)
10 ekor udang segar(dikupas kulitnya dan ditinggalkan ekornya)
Beberapa hirisan kecil daging ayam
Seekor sotong(dipotong bulat)
5 batang kacang buncis(dipotong menyerong)
Sebatang sayur sawi(dipotong kecil)
Sedikit lobak merah(dipotong memanjang atau bulat)
Sebiji tomato(dibelah 2)
Sebiji cili merah(dihiris nipis)
2 keping cendawan kering hitam(direndam dengan air panas )
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit air dan minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1.Kuetiau dibersihkan dan ditoskan
2 Tumis bawang putih dengan sedikit minyak .  Apabila naik bau masukkan kicap manis dan kuetiau.
3.Goreng seketika dan diketepikan.
Kuah
1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
2.masukkan udang, sotong dan isi ayam.  Kacau seketika,
3.Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan sayuran , cendawan yang telah dipotong kecil dan sedikit air.  Masukkan juga gula dan garam
5. Sebelum diangkat masukkan cili merah dan juga tomato.
6. Untuk hidangan masukkan kuetiau dan tuang kuah ke atasnya.

1 comment:

  1. Salam perkenalan Kak Yah, sedap nya kue tiaw ni...nanti nak try pulak..mohon copy respinya dulu ya.

    ReplyDelete