translate
Tuesday, 18 September 2012
Percik Ikan Kembong
Bahan-bahannya
4 ekor ikan kembong(dibersihkan dan diperap dengan seulas bawang putih yang telah ditumbuk halus bersama sedikit garam)
5 ulas bawang merah(kisar)
Seulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Sebatang serai(ketuk)
Sekeping asam keping
Secawan santan
2 sudu kecil tepung beras(dibancuh dengan sedikit air)
Gula dan garam
Kuah
Campurkan santan bersama bahan kisar, serai, asam keping, , gula dan garam. Masak biar mendidih. Masukkan bancuhan tepung beras. Biar mendidih dan nampak sedikit pekat.
Ikan
Panaskan kuali rata dengan sedikit minyak. Panggang ikan biar masak kedua-dua bahagian.
Curahkan sedikit kuah pada bahagian badan ikan dan pastiakan biar sedikit mesra antara kuah dan badan ikan tersebut.. Bolehlah diangkat dan tuangkan lebihan kuah pada ikan tersebut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment