translate

Wednesday 19 June 2013

Kek Lapis Pandan

2 cawan tepung vanila sponge mix(250gm)
4 biji telur
1 sudu teh ovelette
2 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air

Putar kesemua bahan(kecuali minyak) hingga kembang dan pekat.
Masukkan minyak dan putar seketika biar sebati.
bakar kek (bahagikan kepada 4 kali bakar) selama 15 minit dengan suhu 180C

Kastad pandan
1200ml santan
100gm tepung hwe kwe
10gn agar-agar serbuk
1 cawan gula halus
Sedikit garam
1 sudu teh pandan emulco
Pewarna hijau
Kelapa kering untuk ditabur ...

semua bahan (kecuali kelapa kering) dikacau di atas api sehingga pekat

Lapis kek setiapnya dengan kastad pandan dan bila bahagian atasnya ditabur juga dengan kelapa kering.

3 comments:

  1. Assalamualaikum...k.yah sedapnya...rajin k.yah melapis...awesome....

    ReplyDelete
  2. salam kak..

    cantik dan nampak kemas ja lapisan kek tu..em, sedapnya kek pandan.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak yah..salam kenalan dr zila..cantik lapisan kek akak..buat tergoda tul la kak..dgn hijau ni memeng zila suka..

    ReplyDelete