translate

Thursday 18 July 2013

Puding Cendol Berlapis Labu


Setengah tahil agar-agar kering (kalau beli tu tengok berat dia tulis 37.5gm (1 tahil)..haaa bolehlah dilipat dua dan dipotong..guna separuh)
3 1/2 mug air
3/4 mug gula
1/2 biji labu di rebus
1 sudu besar kastad
2 biji telur
1/2 tin susu cair

Caranya
Labu diblender bersama susu cair, telur, tepung kasrad dan sedikit garam hingga hancur.
Masak agar-agar bersama air  hingga hancur, kemudian masukkan gula.
Apabila gula sudah hancur bolehlah dimasukkan bahan blender tadi.  Masak hingga mendidih dan bolehlah diangkat.
Sejukkan dalam bekas yang sesuai sehingga sedikit beku lapisan di atasnya.
Kalau nak berlapis dua macam ni simpan separuh daripadanya dan rendam bekas dalam air panas(untuk menyelak membeku..kalau malas ..nanti panaskan balik atas dapur..)

Lapisan Atas
Setengah tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair
1/2 mug gula
sebungkus cendol
Sedikit garam

Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
Masukkan cendol (yang telah dibuang airnya dan ditoskan).
Kacau perlahan-lahan.
Masukkan susu cair dan sedikit garam.
Biar sampai mendidih.
Bolehlah diangkat dari dapur.

Masukkan ke dalam lapisan puding labu tadi secara berhati-hati dan biarkan beku.

5 comments:

  1. canteknya kak yah.. berseri2 dengan warna kuning tu..

    ReplyDelete
  2. ermmm sedap nyer Kak Yah .. cantik puding akak nie nampak menyelerakan :)..

    ReplyDelete
  3. cantiknya...dahla sy ni suka labu...bila nak try ni....geram jek dpt tengok

    ReplyDelete
  4. Emmm mesti sedap kan yah.. cantik gabungan warnanya stok labu kukus dah ada huhu cendol malas nak tekan huhu

    ReplyDelete
  5. ada petua tak?
    nak pilih labu yang manis
    kekdg beli, n masak labu tu tawar ler

    tkasih

    ReplyDelete