translate

Sunday 17 November 2013

Bihun Goreng Tomyam

Setengah bungkus behun direndam sehingga lembut
50gm mee kuning dibasuh dengan air terlebih dahulu untuk menghilangkan bau kapur dan pewarna kuningnya.
7 ulas bawang putih
1 biji telur
beberapa ekor udang
Sotong
Isi ayam
Sayur kucai
1 kiub tomyam
1 biji lada merah (dipotong kecil)
2 biji cili api (dipotong bulat/tumbuk)
1 biji limau nipis
serbuk lada putih
2 cawan air
Bawang goreng

Bawang putih diketuk dan cili api ditumbuk kasar.
Tumis dengan 3 atau 4 sudu besar minyak masak sehingga berbau wangi.
Kemudian masukkan telur dan dikacau-kacau.
Masukkan kiub tomyam.Kacau biar serata.
Masukkan udang, sotong dan isi ayam.
Masukkan air.
Biar mendidih gula dan sedikit garam.
Perah limau nipis dan masuklah beehun.  Kacau seketika dan kemudian masukkan  mee kuning dan daun kucai..
Kacau biar serata dan masukkan juga lada merah dan serbuk lada putih.dan juga bawang goreng.
Tambah gula garam kalau tak cukup rasa.(pastikan masih berair kalau tidak gula tidak akan hancur)
Kacau sehingga beehun kita masak.
Boleh dihidangkan dengan hirisan hiasan yang sesuai.

No comments:

Post a Comment