380gm tepung gandum
160ml air suam
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
1 biji telur(dipukul guna garfu dan simpan sedikit untuk disapu atas roti nanti)
2 sudu besar shortening(lemak sayur)
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
2 sudu besar water roux
(cara buat water roux= 50gm tepung gandum dicampur 250ml air dimasak hingga pekat dan sedikit mendidih angkat dan sejukkan dan dapat 8 sudu besar)
Bahan B
2 sudu besar gula perang
2 sudu kecil serbuk buah pala
50gm campuran buahan kering
2 sudu besar mentega
Campurkan kesemua bahan B biar sebati/rata.
Satukan semua bahan A kecuali air suam dalam mangkuk.
Masukkan sedikit demi sedikit air dan satukan supaya menjadi doh yang masih lagi kasar.
Masukkan doh tersebut ke dalam beg plastik(yang bersih) dan golek-golekkan di atas permukaan yang rata atau nak tenyeh-tenyehkan di dalam mangkuk adunan tadi pun ok juga.
Lakukan selama 5 minit(doh kita nampak elastik)
Keluarkan dari beg plastik dan uli balik di dalam mangkuk tadi bagi membentuk doh yang bulat.(seminit dua aje)
Tutup permukaan mangkuk(kak guna jenis besi) dengan plastik pembalut makanan.
Panaskan ketuhar dan letak redai besi di atas(kat luar) ketuhar kita tersebut.
Suhu 160C selama 25 minit.
Letak mangkuk adunan doh di atas redai tadi(adunan berada di luar ketuhar)
Apabila masa sudah tamat biarkan seketika lagi(20 minit dan mangkuk dan ketuhar masih panas/suam)
Apabila adunan sudah mengembang boleh buka penutup plastik dan dengan menggunakan tangan kita tumbuk-tumbukkan adunan yang mengembang itu.
Uli dan bulatkan semula Jadikan 2 bahagian.
Ratakan/gelek adunan setiap satu tersebut dengan ketebalan1/2 inci dan sapu dengan campuran bahan B.
Gulung dan potong sebanyak 8 bahagian bagi setiap adunan tadi.
Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek dan biarkan selama 20 minit/ atau naik 2 kali ganda(jarakkan setiap ketul dan bila mengembang dia akan rapat)
Sapu dengan lebihan telur tadi yang bercampur sedikit susu cair/segar.
Bakar selama 20 - 25 minit dengan suhu 180C.
Sejukkan dan simpan bekas bertutup.
No comments:
Post a Comment