translate

Friday, 15 November 2013

Roti Canai


Bahan-bahannya
530gm tepung gandum
250ml air
3 sudu besar susu pekat
Sebiji telur
1 sudu kecil margerin
1/2 sudu teh garam

Bahan Sapuan dan rendaman
Minyak sapi
Minyak masak

Masukkan semua bahan dalam bekar pengadun dan uli sehingga menjadi adunan.  
Kalau terkeras masukkan sedikit(sikit aje) atau kalau terlembik masukkan sedikit tepung gandum
Kakyah yang ini hanya masukkan ke dalam food processor
Bila sudah menjadi seketul adunan, keluarkan dan bulatkan menjadi ketulan yang kecil.
Sapu dengan minyak sapi dan rendam dengan minyak masak
Biarkan beberapa jam
Lakukan proses seperti gambar di bawah
  
Bulatkan adunan menjadi bulatan kecil..kalau sama besar dapatlah sekitar 12 biji(kakyah punya ada macam-macam saiz..hehehehe)
sapu setiap satunya dengan minyak sapi dan rendamkan ia dengan minyak.
Biarkan selama 2 - 3 am(kalau buat malam boleh juga semalaman)

Ambil sebiji dan tekan pada permukaan yang rata(pastikan bersih..hehehe) dan tebarkan ia(kalau pandai laaa, tapi kakyah sekadar tarik sehingga menjadi nipis..dan pastikan tidak terkoyak..
Kalau nak buat roti sardin/telur sampai ke peringkat ini terus masukkan inti, lipat ia dan terus goreng.
Pegang dibahagian tepinya dan angkat meninggi dan lengkarkan seperti gambar di atas..
Letak sedikit minyak. Biarkan seketika.
Tekan dengan tapak tangan supaya menjadi seperti di dalam gambar ini..

Goreng dengan sedikit margerin/minyak sehingga sedikit garing..(kakyah punya ni goreng sedikit sahaja sebab kita nak buat roti canai segera..nak makan lain hari)


Untuk kuah roti canai boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2012/01/kuah-dhal-cara-kakyah.html

2 comments:

  1. Salam Kenal Kak yah...
    saya singgah & follow sebab teringin sangat tengok roti canai ni....boleh cuba nnt...tp tak tau la bila nak rajin cam kak yah ni...hehehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Yah, nampak sedap roti canai tu...terima kasih kongsi resepi.

    ReplyDelete