translate

Wednesday, 13 November 2013

Cupcake Coklat


Sumber untuk resepi kek coklat dari Rozilah Abdullah..Sorry kak buat versi bakar pulak...


Bahannya(kek coklat)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Semua bahan diayak.

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sb susu  tepung
Kacau sebati semua bahan dan dimasak atas api yang perlahan hingga mendidih pastikan jangan hangit..guna whisk/pemukul telur.  Ketepikan.

2 biji telur
1 sk esen vanila

50ml air panas

Masukkan bahan ayak ke dalam bahan yang dimasak.  Kacau sebati.
Masukkan telur dan esen vanila.  Putar sekejap.
Masukkan air panas.  Kacau sebati.
Masukkan kertas cupcake ke dalam petitin dan tuang adunan 3/4 daripadanya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 20minit dengan suhu 180C atau sehingga masak.

9 comments:

  1. versi bakar pun nampak lembab mesti sedap

    ReplyDelete
  2. mcm best je..moist sgt...saya suka

    ReplyDelete
  3. Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  4. saya buat cara kukus mmg fail ajer...ntah mana silap nyer...

    ReplyDelete
  5. aah same la .ajar sikit kna pukul lame tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekejap aje pukul/putar,,,untuk sebati aje..

      Delete
  6. Sy suka yg kukus punya .resipi ni klu sy kukus blh x k.yah..:)

    znzabadistore.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat..resepi ini asalnys kukus tp kyah bakar

      Delete