translate

Saturday 23 November 2013

Mee Bandung

Bahannya
1/2 kilo mee kuning(celur sekejap dengan air panas dan toskan)

Kuah
Udang segar
Sotong(potong bulat/memanjang)
Daging (potong nipis)
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji telur
1/4 cawan udang kering
4 sudu besar kacang tanah tumbuk
2 sudu besar cili giling
Cili padi(kalau sukakan pedas)
2 sudu besar sos tiram
1 kiub pati daging
Sawi dan kobis

Blender semua bahan tersebut.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan blender sehingga wangi.
Masukkan sos tiram, kacang tanah dan kiub daging.  Kacau seketika.
Masukkan air secukupnya.
Masukkan ayam, udang dan sotong.
Biarkan mendidih dan keluar minyaknya.(permukaan kuah nampak berminyak/merah)
Pecahkan telur sebiji demi sebiji.(jangan dikacau)
Bila nampak telur sudah masak masukkan sayuran, gula, garam dan bahan perasa.
Bolehlah diangkat.

Bahan tabur
Tauhu(digoreng)
Fish ball(goreng)
Fish cake(goreng)
Tomato(celur)
Cili merah(potong nipis)
Limau nipis/kasturi
Daun bawang
Bawang goreng


2 comments: