400ml santan cair(biar santan melepasi pulut sedikit sahaja semasa memasak)
3 cawan beras pulut
Sedikit garam
Loyang dialas dengan plastik dan disapu sedikit minyak.
Masak pulut bersama santan dan garam dalam periuk nasi sehingga masak.
Masukkan ke dalam loyang tadi dan tekan sedikit supaya lebih mampat.
Lapsan atas
10 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
Pewarna hijau
Blender daun pandan bersama air dan dtapis airnya.
Masukkan air daun pandan tadi kedalam blender bersama tepung gandum, tepung jagung, telur,santan, gula, pewarna hijau dan sedikit garam. Blender sehingga hancur dan sebati kesemuanya. Masukkan ke dalam pulut dan kukus selama 45 minit. Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment