Sebungkus mee kuning
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
Beberapa ekor udang
2 biji telur
Sawi
Beberapa ketul ketulan kecil isi ayam
2 biji tomato
2 sudu besar udang kering
sebiji cili merah
Gula dan garam
Limau nipis
Mee dkacau - kacau - kacau di bawah aliran air dan ditoskan.
Tumbuk bawang merah dan udang kering secara berasingan
Ketuk bawang putih.
Sayur sawi, tomato potong dengan cara biasa.
Tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan bawang merah.dan cili giling. Biar sampai wangi dan masukkan udang kering. Biar seketika dan kemudian masukkan sos -sos dan kicap.
Masukkan ayam dan juga udang dan masukkan air(berpadanan). Biar sampai mendidih. Pecahkan telur sebiji- sebiji dan kacau jangan hancur. Masukkan gula dan garam, dan sayuran dan cili merah yang telah dipotong kecil tadi dan sebelum diangkat masukkan mee kuning.
Boleh dihidangkan bersama limau nipis, daun bawang dan bawang goreng.
Salam k.Yah.nampak sedap mee kuah ni...
ReplyDeleteterima kasih..tak ada apa2lah sangat..cuma mee berkuah biasa aja..
ReplyDeleteAskum Kak Yah waduhhh sedap benerr ni.. kecur sudahnya.. dapat makan petang2 macam ni waduhhhh enak!
ReplyDeleteoooo kak Gayah sayangggg.... tak tahan melihat telurnya tu, elok je terletak dengan segaa aksesorinya yang lain!
ReplyDeletenampak sedap..nak amik resepi ni ye..nak try buat.. mekaseh akak. :)
ReplyDeleteSedapnya kak Yah.
ReplyDeletemudah n nampak sedap.......
ReplyDeletesedapnyaa kakyah..nk cikit bwk mangkuk bsr nih! hihi... zila66
ReplyDelete