translate

Wednesday, 13 June 2012

Kek Lapis Pandan



2 cawan tepung vanila sponge mix
4 biji telur
2 biji putih telur(kalau tiada simpanan putih telur sekadar guna telur yang kat atasnya aja tapi guna yang sais A)
1 sudu teh ovelette
2 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air

Putar kesemua bahan(kecuali minyak) hingga kembang dan pekat.
Masukkan minyak dan putar seketika biar sebati.
bakar kek (bahagikan kepada 4 kali bakar) selama 15 minit dengan suhu 180C


Kastad pandan
1200ml santan
100gm tepung hwe kwe
10gn agar-agar serbuk
1 cawan gula halus
Sedikit garam
1 sudu teh pandan emulco
Pewarna hijau
Kelapa kering untuk ditabur ...


semua bahan dikacau di atas api sehingga pekat


Lapis kek setiapnya dengan kastad pandan dan bila bahagian atasnya ditabur juga dengan kelapa kering.

9 comments:

  1. Cantiklah pulak Amie tengok kek lapis pandan kak Gayah ni....

    ReplyDelete
  2. salam kenal kak yah,,mmg nnmpk sedap kek tu, tp Liza xpernah buat pun, biasa beli je...

    ReplyDelete
  3. terima kasih..tak adalah kemas sangat...

    ReplyDelete
  4. As'kum Kak Yah.. waduh bukan main cantik lagi melapis tu rajin betul! i like..:))

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. As Salam..cantik betul lapiasan kek nya..tanda orangnya sabar dan tekun..

    ReplyDelete
  7. Salam ziarah kat sini....kemas je lapisan....suke tgok...:-)

    ReplyDelete
  8. Salam ziarah kat sini....kemas je lapisan....suke tgok...:-)

    ReplyDelete