translate
Wednesday, 13 June 2012
Kek Lapis Pandan
2 cawan tepung vanila sponge mix
4 biji telur
2 biji putih telur(kalau tiada simpanan putih telur sekadar guna telur yang kat atasnya aja tapi guna yang sais A)
1 sudu teh ovelette
2 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air
Putar kesemua bahan(kecuali minyak) hingga kembang dan pekat.
Masukkan minyak dan putar seketika biar sebati.
bakar kek (bahagikan kepada 4 kali bakar) selama 15 minit dengan suhu 180C
Kastad pandan
1200ml santan
100gm tepung hwe kwe
10gn agar-agar serbuk
1 cawan gula halus
Sedikit garam
1 sudu teh pandan emulco
Pewarna hijau
Kelapa kering untuk ditabur ...
semua bahan dikacau di atas api sehingga pekat
Lapis kek setiapnya dengan kastad pandan dan bila bahagian atasnya ditabur juga dengan kelapa kering.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cantiklah pulak Amie tengok kek lapis pandan kak Gayah ni....
ReplyDeletesalam kenal kak yah,,mmg nnmpk sedap kek tu, tp Liza xpernah buat pun, biasa beli je...
ReplyDeleteterima kasih..tak adalah kemas sangat...
ReplyDeletemintak sepotong...
ReplyDeleteAs'kum Kak Yah.. waduh bukan main cantik lagi melapis tu rajin betul! i like..:))
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAs Salam..cantik betul lapiasan kek nya..tanda orangnya sabar dan tekun..
ReplyDeleteSalam ziarah kat sini....kemas je lapisan....suke tgok...:-)
ReplyDeleteSalam ziarah kat sini....kemas je lapisan....suke tgok...:-)
ReplyDelete