translate
Thursday 28 June 2012
Lasagne Daging Bercendawan
Sebungkus lasagne direbus dengan air bercampur 2 sudu besar minyak dan sedikit garam sehingga empuk
200 gm daging kisar
300gm cendawan tiram hitam
2 ulas bawang putih
Selabu bawang besar
2 biji buah tomato
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos chili
1 sudu kecil oregano
1 sudu besar gula
sedikit garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih yang telah diketuk dan dipotong kecil. Bila naik bau masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu. Biar layu kemudian masukkan daging. Kacau seketika dan masukkan juga cendawan yang telah disiat kecil.
Kemudian masukkan sos-sos dan juga oregano.dan lada hitam. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Masukkan gula dan garam. Biar masak dan berair.
Sos Putih
60gm mentega
60gm tepung gandum
600ml susu segar (kalau nak guna susu cair pun okey)
Sedikit garam, gula dan serbuk lada sulah
Panaskan mentega dan bila ia mencair masukkan tepung, kacau jangan berketul dan kemudian masukkan susu. Kacau berterusan dan masukkan juga sedikit garam, gula dan juga lada sulah.
Sos putih masak bila kita dapati ia sedikit pekat dan mendidih.
Parutan ceddar
Keju permesan
Cara melapis lasagne
Di dalam bekas kaca sapukan terlebih dahulu sos cendawan dengan daging kisar(2 senduk), kemudian alas dengan kepingan lasagne tadi, biar menutupi permukaan bekas tersebut.
Kemudian tuang lagi sos cendawan dan masukkan juga sos putih, kemudian alas semula dengan kepingan lasagne tadi. Lakukan proses ini sehingga empat atau lima lapis.
Akhir sekali pada lapisan atas sekali setelah dialas dengan kepingan lasagne, tuangkan lebihan sos putih yang tertinggal dan taburkan juga dengan parutan ceddar dan juga permesan.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar selama 45 - 50 minit atau sehingga lasagne kita masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !