translate

Wednesday, 6 June 2012

Pulut Kuning

1 kilo beras pulut
1 gelas santan pekat
1 gelas santan cair
Serbuk kunyit
Sekeping asam keping
gula dan garam

Bersihkan beras pulut dan direndam semalaman bersama serbuk kunyit dan asam keping.(pastikan air melepasi pulut tersebut)
Toskan beras tersebut dan kukus sehingga masak.
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan gula dan garam (rasalah ikut kesukaan diri masing-masing)
Kukus sekali lagi sehingga tudung periuk kita nampak naik wap dan angkat dan masukkan santan pekat .  Rasalah dahulu pulut kita kukusan pertama dan tambahlah garam dan gula dalam santan pekat mengikut apa yang kita rasa  kurang.
P/S.. jangan masukkan santan sekali gus sebaliknya masukkan separuh dahulu..keras lembek pulut juga bergantung jenis beras pulut dab jangkamasa lama kita merendam.

Telur
3 biji telur dicampur sedikit garam dan warnakan mengikut kesukaan
Dadarkan telur tersebut nipis-nipis dan digulung dan digunting.

Kari ayam

Seekor ayam yang telah dipotong dan dibersihkan.(bersihkan dengan cuka untuk menghilangkan hanyir)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas pelaga hindi
3 atau 4 sudu besar rempah kari ayam(alagapas atau babas)
1 sudu besar cili giling
setangkai daun kari
2 atau 3 biji cili hijau
Santan kelapa
air asam jawa(3 sudu besar)
gula dan garam dan bahan perasa
minyak masak

caranya
1. Bawang merah, putih, dan halia diblender hingga hancur dan di tumis di dalam  minyak yang panas.kemudian masukkan daun kari dan rempah-rempah kecuali serbuk kari. Biarkan sehingga naik minyak dan berbau wangi. Masukkan cili giling dan biarkan saketika .  Kemudian masukkan serbuk rempah kari dan biarkan ia naik bau(masukkan sedikit air kalau bimbang hangit) dan seterusnya masuklah santan pekat dan seterusnya ayam.  Masukkan air asam, gula, garam dan cili hijau dan masaklah kari ayam sehingga betul-betul mendidih dan naik minyak.



2 comments:

  1. sedapnya nmpk..lama xmkn pulut ngn rendang..

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak makan pulut kuning...sedap cicah kari pekat atau rendang ni.

    ReplyDelete