translate

Monday, 11 June 2012

Donat Berhias Coklat

300gm tepung gandum
125gm taufu lembut
2 sudu susu tepung
1 biji telur
150ml air suam
3 sudu besar shorternuing
3 sudu besar gula
2 sudu teh yis
100gm tepung roti
1/2 sudu teh garam
1 st beking powder
gula aising bercampur tepung jagung untuk salutan

1.kalau guna BM masukkan semua bahan dan tekan On ajalahhh.Pergi kaedah 3.
2.Kalu uli tangan masukkan semua bahan dan ulilah hingga tak melekat kat tangan dan seterusbya masukkan dalam plastik dan ditekan dan digolek2 selama 5 - 8 minit. Keluarkan dan diuli semula sekejap dan dimasukkan ke dalam bekas bertutup selama 1 jam.
3. Apabila sudah kembang ditumbuk2 dan diuli semula dan di bulat2kan dan dibiarkan selama 10 minit.
4. Selepas itu bentukkan seperti biasa(donatlaaa) dan dibiarkan selama 40 minit(pastikan alas dengan beking paper) dan akhirnya gorenglah dan angkat kemudian taburlah dengan gula aising 

5. cairkan coklat masakan secara double boil dan masukkan dalam plastik yang digunting hujungnya dan bolehlah dicorakkan atas donat kita tadi..

3 comments:

  1. As'kum Kak Yah wahh sedapnya donut ada cekelat lagi atas tu... gebus aje rupanya.. nak seketul!

    ReplyDelete
  2. Donat yang mengandungi taufu lembut sebagai bahan asasnya memang menjadikan donat kita betul-betul lembut dan gebus..dan yang seronoknya memang sedappp...

    ReplyDelete
  3. mulat2 nya donut....ngn gebu gebas plk tu...

    ReplyDelete