translate

Friday, 1 June 2012

Pizza Tuna


Kulit Pizza
500gm tepung roti
280ml air suam
3 sk mauripan
2 sb gula
1 sk garam
2 sb margerin
Oregano

1.Masukkan semua bahan dankalu guna MB tekan butang menu Dough dan tunggu siap dan boleh ke no 4
2.Kalau uli tangan masukkan semua bahan dan uli  hingga tidak melekat di tangan dan masukkan dalam plastik dan golek2kan ia selama 5 - 8 minit.Keluarkan dan uli seketika.
3Masukkan dalam bekas bertutup dan biarkan selama 1 jam. Apa bila kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin,
4.Jadikan adunan kepada 4 bahagian yang lebih kecil. Canailah adunan tersebut dan diletakan dalam dulang pizza atau bekas yang sesuai yang telah disapu dengan sedikit marjerin.  Biarkan seketika selama 40 minit.  
5.Cucuk dasarnya dengan garfu untuk mengelakkan pizza mengelembung bila dibakar..
6. Sapu campuran sos pada dasar kulit pizza.
7. Tabur ayam dan tuna   dan bahan yang telah didadu kecil dan sosej tadi dan akhir sekali tabur dengan parutan keju.
8. Bakar selama 20 minit dangan suhu 200C dan bila masak  potong dengan pisau pizza dan taburlah dengan keju permessan.

Topping
Setin kecil sardin tuna
Selabu bawang besar
Sebiji lada benggala
Nenas tin
5 batang sosej..direbus terlebih dahulu
ketulan kecil ayam ditumis terlebih dahulu dengan seulas bawang putih dan sedikit sos cili
Keju mozarella yang diparut
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1/2 sudu teh oregano
Permesan

Potong dadu bawang besar, lada benggala, nanas.
Potong nipis sosej yang telah direbus tadi
Campur sos tomato, cili dan oregano.

No comments:

Post a Comment