3 cawan beras pulut
2 keping gula melaka
Kelapa parut
Sehelai daun pandan
Air
Basuh bersih beras pulut dan toskan.
Pastikan paras air hanya menutupi pulut sahaja , masukkan juga daun pandan. dan masaklah dalam periuk elektrik,sehingga masak.
Apabila pulut sudah masak masukkan gula melaka yang telah diracik kecil dan digaul-gaul dalam keadaan pulut masih panas lagi. Tutup periuk.(periuk dalam keadaan keep warm)
Boleh dihidang bersama kelapa parut dan kacang merah atau putih yang telah direbus bersama gula dan sedikit santan.
As'kum.. tak pernah makan pulut pagi.. mesti lemak manis ni sedapnya.. makan dengan kelapa.. Insyallah nanti nak cuba.. tq...
ReplyDeleteassalam kak Yah
ReplyDeletesalam kenal
sy salah sorang peminat pulut, makan ngan kelapa sedappp
selalunya pulut letak gula merah , kalau masak mak selalu jg buat namanya pulut kacau