translate
Tuesday, 26 June 2012
Carrot Cupcake
4 biji telur..asingkan
200gm gula perang
1 cawan minyak jagung
50gm gula kastor
1 1/2 cawan carrot parut
1 sudu teh esen vanilla
50gm walnut cincang
50gm kismis
Bahan-bahan yang diayak bersama
250gm tepung kek
1/2 sudu teh soda bikarbonat1 1/2 sudu teh beking powder
1/2 sudu teh garam
Kuning telur diputar bersama gula perang hingga kembang.
Dengan menggunakan senduk, masukkan minyak jagung, carrot dan esen vanilla. Kacau biar rata.
Masukkan bahan yang diayak tadi.
Masukkan walnut cincang dan kismis dan gaul rata hingga sebati dan ketepikan.
Putih telur diputar hingga kembang dan beku. Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga beku dan berkilat..
Masukkan adunan putih telur kedalam adunan yang pertama tadi dan kacau hingga sebati
Masukkan dalam bekas cupcake dan bakar selama 20 - 25 minit.
(bagi cupcake ni kak guna sedikit lebihan krim keju berkoko untuk dipaipkan di atasnya bagi menimbulkan bentuk corak)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Saya suka tenok gambar masakan yg diambil. Huhuhu semua orang ambik gambar cantik. Kita jer mcm budak baru belajar
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletejangan sedih..yang penting masakan bukan gambar..kalau keluarga suka dengan masakan kita..syukur...
Deletesedapnyer...menantu saya suka makan carrot cake ni...ari tu ada gak buat, tp tak menepati citarasa saya...
ReplyDelete