translate

Saturday 8 September 2012

Tart Keju Coklat

Kulit Tart
450gm tepung gandum
250gm mentega
100gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanila

1.Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
3. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
4. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C  sehingga masak.
5.Cara mengeluarkan kulit tart..yang panas-panas tu lagi , gunakan pengcungkil gigi yang jenis tajam tekan ditepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar. 

250gm krim keju
50gm mentega
70gm gula halus
100gm coklat masakan(cairkan)
Sebiji telur
1 sudu teh emulco coklat
Sedikit coklat putih9cairkan)

Putar krim keju bersama mentega dan gula halus hingga kembang kemudian masukkan telur.  Putar lagi hingga kembang dan halus.
Cairkan coklat masakan dan masukkan 3 sudu besar ke dalam adunan(lebihan untuk topping nanti.  Masukkan juga emulco coklat dan kacau rata.  Tuang ke dalam kulit tart dan dibakar selama 15 minit
Keluarkan dari oven dan topping dengan lebihan coklat tadi dan boleh dihias juga dengan coklat putih.

2 comments:

  1. yum yum.... sedap nye, ade keju, ade chocolate.... mummy favorite ni.... nak try lah this week end....TQ

    ReplyDelete
  2. Menarik lagi, selalu buat cheese tart tak pernah letak coklat+cheese filingnyerr, now dah tau cmner, tq kak

    ReplyDelete