Lapisan Bawah
Setengah tahil agar-agar kering
Setengah tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
3/4 mug gula
300gm keladi yang telah direbus
1 sudu besar tepung jagung
3/4 mug gula
300gm keladi yang telah direbus
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1/2 tin susu cair
Pewarna puple
Cara Penyediaan
1.Ubi keladi diblender bersama susu cair, telur, tepung jagung, pewarna puple dan sedikit garam hingga hancur.
2.Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
3.Apabila gula sudah hancur, masukkan bahan blender tadi. Masak hingga mendidih dan diangkat.
4.Sejukkan dalam bekas yang sesuai sehingga sedikit beku lapisan di atasnya.
1/2 tin susu cair
Pewarna puple
Cara Penyediaan
1.Ubi keladi diblender bersama susu cair, telur, tepung jagung, pewarna puple dan sedikit garam hingga hancur.
2.Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
3.Apabila gula sudah hancur, masukkan bahan blender tadi. Masak hingga mendidih dan diangkat.
4.Sejukkan dalam bekas yang sesuai sehingga sedikit beku lapisan di atasnya.
5. Nak jadikan berapa lapis tak kisah.Lakukan secara berselang seli(Kalau puding kita beku dalam periuk sebelum dituang ke lapisan seterusnya panaskan semula supaya cair.,
Lapisan Atas
Setengah tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair
1/2 mug gula
2 cawan cacha yang telah direbus hingga lembut
Sedikit garam
Lapisan Atas
Setengah tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair
1/2 mug gula
2 cawan cacha yang telah direbus hingga lembut
Sedikit garam
Cara Penyediaan
1.Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
2.Masukkan cacha.
3.Kacau perlahan-lahan.
4.Masukkan susu cair dan sedikit garam.
5.Masak sampai mendidih. Matikan api.
1.Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
2.Masukkan cacha.
3.Kacau perlahan-lahan.
4.Masukkan susu cair dan sedikit garam.
5.Masak sampai mendidih. Matikan api.
Tuangkan ke dalam lapisan puding keladi tadi secara
berhati-hati dan biarkan beku.
rajinnya kak yah..nampak sedap ccacha lapis keladi nih!
ReplyDeleteNak tanya kak yah... Kenapa puding berlapis susah nak jd..... Kalau nampak cantik pun kalau dipotong lapisannya mudah pecah dan terpisah..tq kak yah....
ReplyDelete