translate

Friday, 5 October 2012

Kek Mangkuk Chiffon Pandan

Sumber dari buku Resepi Kek-Kek Mangkuk

Bahan-bahannya
75gm tepung kek(nak guna tepung gandum biasa pun ok)
1/4 sudu teh baking powder
3 biji telur(asingkan putih dan kuning)
1/4 krim of tartar
65gm gula halus
25ml santan pekat(guna santan kotak)
35ml jus daun pandan
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Caranya
Pukul putih telur dengan krim of tartar hingga berbuih.  Kemudian masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang dan kental(beku)
Ayak tepung dengan baking powder.
Pukul kuning telur dengan garfu, kemudian masukkan susu, santan, jus pandan, minyak dan tepung yang telah diayak tadi.
Masukkan putih telur tadi ke dalamnya. dan kacau biar rata.
Panaskan oven dengan suhu 170 - 180C.
Susun mangkuk kertas dalam petitin.
Masukkan adunan ke dalam kertas kek mangkuk dan hentak perlahan petitin apabila siap semuanya.
Bakar selama 20 minit. (Pada mulanya bakar guna api bawah selama 5 minit dan tukar kepada api atas dan bawah selebihnya)
# adunan ini hanya mendapat 12 biji kek mangkuk sahaja)
Cara membuat tepung kek
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
Terdapat lagi lebihan sedikit  tpg kek untuk sukatan di atas

3 comments:

  1. Salam kak yah...wah!berposing sakan kek mangkuk chiffon kat depan laptop ya.
    Klu buat comel2 camni...mudah nk ngapkan :D

    ReplyDelete