Seekor ayam yang telah dipotong dan dibersihkan.(bersihkan dengan cuka untuk menghilangkan hanyir)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
3 atau 4 sudu besar rempah kari ayam(alagapas atau babas)
1 sudu besar cili giling
setangkai daun kari
2 atau 3 biji cili hijau
4 cawan santan kelapa
2 biji kentang(belah 2)
air asam jawa(3 sudu besar)
gula dan garam dan bahan perasa
minyak masak
caranya
1. Bawang merah, putih, dan halia diblender hingga hancur dan di tumis di dalam minyak yang panas.kemudian masukkan daun kari dan rempah-rempah kecuali serbuk kari. Biarkan sehingga naik minyak dan berbau wangi. Masukkan cili giling dan biarkan saketika . Kemudian masukkan serbuk rempah kari dan biarkan ia naik bau(masukkan sedikit air kalau bimbang hangit) dan seterusnya masuklah santan pekat dan seterusnya ayam. dan ubi kentang. Masukkan air asam, gula, garam dan cili hijau dan masaklah kari ayam sehingga betul-betul mendidih dan naik minyak.
sedapnya...tgk gambar pun dh xtahan nih...
ReplyDeletesedap nya...nanti saya bawa roti jala nya...
ReplyDeletetq atas perkongsian
ReplyDelete