Suku kilo daging
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Seinci lengkuas (nak lebih pun okey)
3 keping asam gelugur
1 sudu besar cili giling
2 biji lada hijau/merah
1 sudu besar rempah ketumbar
Air secukupnya
gula dan garam
Daging dipotong nipis dan kecil-kecil dan dibersihkan.
Bawang merah, putih, halia dan lengkuas dihiris nipis-nipis.
Masukkan daging bersama air (sebanyak mana ikut kesesuaian) bahan-bahan yang dipotong tadi, asam gelugur, cili giling, ketumbar yang telah diketuk-ketuk(supaya bijinya pecah) dan lada hijau. Masukkan gula dan garam. Masaklah hingga daging empuk dan menjadi berminyak. Rasalah dan tambah gula dan garam mengikut kesukaan.
salam... Kak Yah., sedap nampak daging singgang ni.., saya belum pernah msak mcm ni.., saya ambil resepi dulu ye.. nant boleh try buat... ^_^
ReplyDelete