translate

Sunday 14 October 2012

Daging Singgang Masam

Suku kilo daging
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Seinci lengkuas (nak lebih pun okey)
3  keping asam gelugur
1 sudu besar cili giling
2 biji lada hijau/merah
1 sudu besar rempah ketumbar
Air secukupnya
gula dan garam

Daging dipotong nipis dan kecil-kecil dan dibersihkan.
Bawang merah, putih, halia dan lengkuas dihiris nipis-nipis.
Masukkan daging bersama air (sebanyak mana ikut kesesuaian) bahan-bahan yang dipotong tadi, asam gelugur, cili giling, ketumbar yang telah diketuk-ketuk(supaya bijinya pecah) dan lada hijau.  Masukkan gula dan garam. Masaklah hingga daging empuk dan menjadi berminyak. Rasalah dan tambah gula dan garam mengikut kesukaan.

1 comment:

  1. salam... Kak Yah., sedap nampak daging singgang ni.., saya belum pernah msak mcm ni.., saya ambil resepi dulu ye.. nant boleh try buat... ^_^

    ReplyDelete