translate

Tuesday, 30 October 2012

Popia Goreng Bercili

Beberapa ekor uidang segar dikupas kulit dan ekornya dan dipotong kecil
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
Isi ayam (dipotong kecil)
Taugeh
Carrot(dipotong memanjang dan halus)
Lada merah(potong nipis)
1 sudu kecil sos tomato
1 sudu kecil sos cili
Lada sulah dan lada hitam(serbuk)
Ubi sengkuang(dipotong nipis dan memanjang)
Timun(dipotong nipis dan memanjang)
Kulit popia secukupnya
air biasa
Minyak sedikit untuk menumis
Minyak masak untuk menggoreng popia

Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kemudian masukkan isi ayam dan udang.
Masukkan sos cili dan sos tomato.
Masukkan sayur taugeh dan carrot.dan lada merah
Masukkan lada sulah dan lada hitam
Tambah sedikit garam dan gula.
Angkat dan ketepikan lebihan cecair/air yang ada bersamanya. Sejukkan
Ambil sekeping kulit popia dan masukkan sayuran dan dimasak, masukkan juga sedikit sengkuang dan timun dan gulung seperti mana kita menggulung ketayap dan kemaskan dengan menyapu air sejuk ditepi gulungan yang terakhir.
Goreng sampai kekuningan dan ditoskan.

Salutan Lada

2 ulas bawang putih(ditumbuk)
2 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar cuka
3 sudu besar minyak masak
Bijan(yang dah digoreng kering)
1 sudu besar gula (biar agak manis sikit)

Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili giling.  Kacau seketika.
Masukkan sos cili dan gula.
Masukkan cuka dan kacau biar agak keluar minyak.
Masukkan bijan dan .masukkan popia goreng.
Segera tutupkan api dan bolehlah diangkat
(untuk popia goreng sekitar 10 biji)

No comments:

Post a Comment