translate
Wednesday, 31 October 2012
Daging Masak Hitam
300gm daging(potong nipis dan memanjang)
4 ulas bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 sudu besar cili giling
1 sudu kecil jintan manis(tumbuk)
1 sudu kecil jintan putih(tumbuk)
4 sudu besar kicap manis
Sebatang serai (ketuk)
Selabu bawang besar(potong bulat)
2 sudu besar air asal jawa
Gula dan garam
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak dan masukkan cili giling. Kacau biar masak sebati.
Masukkan jintan manis dan putih. Kacau.
Masukkan daging dan serai. Kacau dan masukkan air asam jawa.
Masukkan juga air.dan kicap Masukkan juga gula dan garam. Masak biar empuk dan keluar semula minyak kita tadi..
Masukkan bawang besar dan bila layu bolehlah diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sangatttt menarik!
ReplyDeleteharus try masak nihh.. mmg seswaii sgt resepi kk yah post
time2 stock daging korban penuh peti ais... ^_^