translate

Thursday, 25 October 2012

Nasi Paprik

Beberapa ekor udang dibuang kulit dan dibiarkan ekornya
Beberapa hirisan kecil daging ayam
Sedikit bunga kobis
2 batang kacang panjang
sedikit carrot dipotong memanjang
Beberapa batang kacang pea
3 batang ketiak jagung(dipotong/dibelah)
2 ulas bawang putih
Setengah biji bawang besar
Sebatang serai
3 helai daun limau purut
3 biji cili apii
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kiub tomyam(ambil 1/4 dari kiub tersebut)
setengah biji limau nipis (diambil airnya)
Sedikit minyak
Sedikit air

Tumis bawang putih yang telah diketuk dan biar seketika.
Kemudian masukkan serai yang telah diketuk dan  daun limau purut dan cili api yang telah dibelah dua.
Biar naik bau.
Masukkan kiub tomyam dan sos tiram.
Masuklah ayam dan kemudian udang.
Masukkan air limau nipis.
Masukkan bawang besar yang telah dipotong memanjang.
Masuklah sayur-sayur yang telah siap dipotong.
Rasalah masim manisnya serta ada rasa masamnya.
Masukkan sedikit air untuk mendapat sikit kuah.

Di makan bersama nasi putih dan ulam timun beserta sambal belacan

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam Aidul Adha, wah sedapnya menu ni...

    salam Aidul Fitrah dari saya dan warga serbuk cheese CHEEZE MAZ

    Jemput order serbuk cheese CHEEZE MAZ nanti boleh cicah daging lembu qorban dgn sos seenak sos cheese wedge KFC

    ReplyDelete
  3. Slm idul adha Rogayah....kalau kt semenanjung suka order nasi paprik.

    ReplyDelete