Ikan merah dibersihkan dengan asam jawa dan dibersihkan sekali lagi.
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 inci kunyit
2 sudu besar cili giling
Asam jawa sebesar 50 sen
Sekuntum bunga kantan
seikat daun kesum
2 batang serai
4 helai daun limau purut
2 biji bendir
Sebiji tomato
Lada merah dan hijau
Minyak masak untuk menumis
Bawang merah, putih, kunyit dan halia diblender.
Tumis bahan blender hingga pecah minyak kemudian masukkan cili giling.Kacau biar pecah minyaknya.
Masukkan daun limau purut dan serai.
Masukkan air dan air asam jawa. Masukkan juga ikan dan masukkan juga daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan gula dan garam.serta bendir. Biar mendidih.
Masukkan tomato dan biar betul-betul mendidih. Bolehlah diangkat.
Terimakasih informasi nya gan, sangat bermanfaat :)
ReplyDeletenice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,
Terimakasih informasi nya gan, sangat bermanfaat :)
ReplyDeletenice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,