translate

Tuesday, 13 November 2012

Kerabu Kaki Ayam


5 pasang kaki ayam(yang beli siap..dia sudah buang tulangnya)
Sebatang serai (potong  nipis)
Sekuntum bunga kantan(potong nipis)
2 biji bawang merah(mayang)
3 biji cili padi(potong nipis)
Sebiji cili merah
2 biji limau nipis(ambil jusnya...bergantung kalau jenis yang kurang berair kena lebihkan)
Sebiji buah tomato(potong dadu)
2 tangkai daun ketumbar(potong kecil)
Gula dan garam

Bersihkan kaki ayam dan rebus bersama sedikit garam sehingga lembut.Angkat dan toskan.
Potong biar agak kecil sedikit.
Gaulkan bersama bahan-bahan tadi dan pastikan biar ada rasa masam manisnya.

4 comments:

  1. sedap jugak.
    kat mana ada jual kaki ayam dh siap buang tulang kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kat sini kat pasar basah biasa ada jual..kalu tak kena usaha buang sendiri la...

      Delete
  2. sedapnya kerabu kaki ayam kak yah .dah lama saya tak membuatnya.menurut doktor ia adalah sumber terbaik kolagen asli.

    ReplyDelete
  3. Emmm... mabeless... ratah pn sedap nih.. nk buat la nanti.. ☺

    ReplyDelete