translate

Thursday, 22 November 2012

Begedil Ayam




Sekeping dada ayam(ambil bahagian isinya dan kisar)
15 keping biskut krim kreker(biskut tawar besar)..kisar
Selabu bawang besar(cincang dadu)
Beberapa tangkai daun sup(cincang halus)
4 biji ubi kentang(saiz besar)..rebus dengan sedikit garam dan lenyekkan
Serbuk lada hitam dan sulah
Lada merah(cincang dadu)
Perasa dan garam
Sebiji telur

Campurkan semua bahan kecuali telur.  Biar menjadi adunan yang tidak keras atau terlalu lembek.
Bulatkan dan tekan biar menjadi bulatan yang menipis.  Semasa hendak goreng celup dalam telur yang telah dikacau dengan garfu dan goreng sehingga sedikit kekuningan.
Dimakan bersama cili sos atau sebarang pencicah yang sesuai.

1 comment:

  1. saya suka makan pegedil..daging.. yg ni ayam rasa mesti sedap juga kan

    ReplyDelete