translate

Thursday, 1 November 2012

Kek Lapis Keladi


Bahan A
250gm tepung vanilla Sponge Mix
4 biji telur
2 biji putih telur
1 sudu teh ovelete
¼ cawan air
2 sudu besar minyak masak
Bahan B
300gm ubi keladi(yang telah direbus)
2 ½ cawan santan
2 biji kuning telur
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
8 sudu besar gula
Pewarna puple
Sedikit garam
Bahan C
Kelapa kering secukupnya
Cara Penyediaan
Untuk kek
1.Panaskan ketuhar dengan suhu 170C dan Alaskan Loyang yang telah disapu margerin dengan kertas kek
1.Putar semua bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu
2.Masukkan minyak dan kacau sebati.
3.Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan bakar setiap satunya selama 15 minit atau sehingga kek masak.
Untuk lapis keladi
1.Kisar/blender semua bahan sehingga hancur dan dimasak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
2.Lapiskan pada setiap kek dan bagi lapis terakhir ditabur dengan kelapa kering

No comments:

Post a Comment