4 cawan nasi(yang ni kak guna lebihan nasi ayam)
4 ulas bawang putih(ketuk)
sebatang serai(tumbuk)
Sedikit lengkuas..3 keping sebesar 10sen((tumbuk)
3 biji cili padi..kalau nak lebih pedas..tambah lagi..(tumbuk)
1 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut(hiris nipis)
1 sudu besar pes tomyam
Setengah labu bawang besar(hiris nipis)
Daun kucai(potong)
Daun sup(potong)
2 biji telur
Seekor sotong(potong kecil)
Udang segar(kupas kulit dan dibiarkan ekornya)
3 sudu besar sayur campur
Gula dan garam
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bahan ketuk dan tumbuk, dan juga cili giling hingga berbau wangi. Pecahkan telur dan kacau. Apabila hampir masak masukkan pes tomyam dan daun limau purut. Kacau seketika. Masukkan gula dan sedikit garam. Masukkan udang dan sotong. Kacau sehingga sotong dan udang masak.
Masukkan nasi, kucai dan daun sup. Bila separuh masak masukkan sayur campur dan bawang besar.Rasalah dan tambah jika tidak cukup rasanya. Kacau sehingga masak.
Ayam goreng
Ayam dipotong kecil dan nipis
Seulas bawang putih(tumbuk)
Sedikit pes tomyam
Serbuk lada hitam
2 helai daun limau purut(hiris halus)
Kunyit/serbuk kunyit..(tumbuk)
Sedikit cuka(beberapa titik)
Sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung
Gaul bahan perapan(kecuali daun limau purut)ke atas ayam dan akhirnya masukkan tepung jagung dan digaul sama. Biarkan seketika.. Goreng dalam minyak yang banyak dan masukkan juga daun limau purut tadi.
No comments:
Post a Comment