translate
Sunday, 4 November 2012
Kuah Mee Kari
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar udang kering
Beberapa ekur udang segar
Secawan isi kerang
Beberapa potongan kecil ayam
Sebungkus fish cake(potong kecil)
2 biji kentang
5 cawan santan
3 sudu besar rempah kari daging
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
sebatang kulit kayu manis
3 sudu besar air asam jawa
gula dan garam
Daun kari
Bawang dan halia diblender.
Panaskan periuk dengan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari.
Masukkan bahan blender dan cili giling. Biar naik bau.
Udang kering ditumbuk kasar dan dimasukkan dalam bahan tumis tadi.
Masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit dengan air. Biarkan naik minyak dan berbau wangi.
Masukkan santan dan juga ketulan ayam tadi.
Masukkan air asam jawa, gula dan garam dan juga ubi kentang yang telah dpotong kecil.
Biar sampai mendidih dan masukkan udang.dan fish cake serta isi kerang.
Masak biar betul-betul mendidih dan naik minyak dilapisan atas santan.
rasalah rasanya dan tambah apa yang patut.
Bolehlah diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Musim hujan..makan pedas2 buat panas badan sedap ni...
ReplyDeletehujan2 ni mmg bez kalau dpt makan benda berkuah panas2..
ReplyDeleteWah sedap betul ni.kalau dpt makan free lg sedap.
ReplyDelete