translate

Thursday, 21 February 2013

Kuetiau Tomyam

4 ulas bawang putih(diketuk)
3 batang serai(diketuk)
4 helai daun limau purut(dibuang tulangnya)
4 biji cili padi(diketuk)
2 biji limau nipis(diambil jusnya)
1/2 sudu besar cuka
Bunga kobis
Carrot
Sawi(potong)
Tomato(dibelah 4)
Bawang besar(potong bulat)
Udang(dikupas kulitnya dan dibiarkan ekornya)Kak tak masukkan habis stok..
beberapa ketulan kecil isi ayam
Bebola ikan
Gula dan garam
Air secukupnya
Minyak

Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama cili padi   Biar naik bau kemudian masukkan serai dan daun limau purut.  Kemudian masukkan air secukupnya.
Bila mendidih masukkan isi  ayam dan udang.  Masukkan juga bebola ikan.
Masukkan cuka dan jus limau nipis.
Masukkan sayur-sayur dan bawang besar yang telah dipotong.
Masukkan gula dan garam.  Bila semuanya masak bolehlah diangkat

Sebungkus kuetiau
Basuh dengan air panas dan toskan.

No comments:

Post a Comment