translate

Saturday, 16 February 2013

Sekaya Pulut

400ml santan
3 cawan beras pulut
Sedikit garam
Sehelai daun pandan

Pulut dibersihkan dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam.  Masukkan ke semuanya ke dalam loyang dan dikukus dengan air yang sudah mendidih selama 20 minit.  Diangkat dan keluarkan daun pandan dan  ditekan-tekan pulut tersebut supaya lebih mampat.

10 biji telur
3 keping gula melaka(jenis yang sederhana besarnya)

Pecah-pecahkan gula melaka dan diblender bersama telur tadi.
Masukkan ke dalam loyang pulut tadi dan dikukus semula selama 30 - 40 minit atau setelah dicucuk telur kelihatan masak.
Sejukkan seketika dan baru boleh dipotong.

3 comments:

  1. Salam Kak yah,klu kat umah atie..masak sekaya pulut ni,depa ambik tang atas jer..yg pulutnya tinggai (^_^)

    ReplyDelete
  2. membazirlah macam tu..pulut tu biar berlemak..mungkin mereka makan juga..

    ReplyDelete
  3. As salam Kakyah nampak best lah kuih nie saya tak pernah buat lagi ...terasa juga nak cuba sebelum nie saya beli je kat kedai tapi tak nampak berlemak camnie. Hehe sure sedap nie bahagian atas nampak cun saja...sedap lah.

    ReplyDelete