Sebelum kita melakukan proses memutar/mengadun kek kita haruskan buat buttermilk dulu. Caranya:
3 sudu besar susu tepung dibancuh dengan air bagi menjadi 180ml air susu
2 sudu besar jus lemon
Keduanya diperap seketika bagi menjadi buttermilk
Pukul mentega dengan gula hingga kembang
Kemudian masukkan telur satu persatu. Putar
Masukkan campuran tepung dan buttermilk secara berselang seli
Masukkan pewarna hijau ke dalam adunan
Kacau sebati
Campurkan baking powder dengan cuka dan kacau serta merta
Terus masukkan ke dalam adunan kek. Kacau sebati
Alaskan loyang dengan kek kek dan biarkankiri dan kanannya terlebih hingga ke atas. Masukkan adunan ke dalam loyang. Simpan 2 atau 3 sudu besar untuk corak di atasnya.. Bakar kek selama 45 minit(Cara seperti dalam resepi)
Sementara kek dalam proses pembakaran, putar untuk krim keju dan apabila kek masak dan telah dikeluarkan dari oven kita terus curahkan ke atasnya. Selepas itu adunan sedikit baki kek tadi dibuat seperti di atas.
Apabila selesai kita buat garisan memanjang, dengan menggunakan lidi satey tarik dari atas ke bawah.
Dengan cara yang sama, tarik lagi dari sebelah bawah ke atas(berlawanan)
Lakukan di sisi yang sebelah lagi...Apabila selesai mencorak masukkan ke dalam oven dan bakar selama 15 - 20 minit.
Siappp..Cara untuk mengeluarkan kek dari loyang, angkat lebihan kertas dengan kita pegang kiri dan kanannya.(tunggu sedikit sejuk ya sebab kek yang masih panas keadaaannya lembut.)
Potong dan boleh makannn..Sila...
3 sudu besar susu tepung dibancuh dengan air bagi menjadi 180ml air susu
2 sudu besar jus lemon
Keduanya diperap seketika bagi menjadi buttermilk
330 gm tepung naik sendiri
3 sudu besar tepung susu
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking powder
210gm gula kastor
5 biji telur
250gm mentega
1 sudu besar Pewarna hijau
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar cuka
Putar mentega dengan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu.
Ayak tepung naik sendiri, serbuk koko, susu tepung dan baking powder sebanyak dua kali.
Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan berselang seli dengan buttermilk sehingga habis dengan kelajuan yang sederhana. Masukkan juga pewarna hijau. Campurkan baking powder dengan cuka ke dalam mangkuk kecil. Kacau biar sebati dan berbuih. Masukkan dengan kadar segera ke dalam adunan kek dan kacau biar sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan margerin dan dialas dengan kertas kek(biarkan kertas kek melebihi loyang bagi senang kita mengangkat kek bila masak). Simpan sedikit adunan bagi membuat lakaran marble.. Bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari oven dan tuang lapisan keju dan paipkan adunan yang disimpan sedikit tadi untuk lakaran marble )..Bakar selama 15 - 20 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk dan dengan menggunakan lebihan kertas tadi angkatlah kek kita.
Lapisan krim keju
250gm krim keju
70gm gula halus
20gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar air
Putar krim keju dengan gula hingga kembang dan masukkan telur, tepung dan air. Putar lagi hingga betul-betul kembang.
2 sudu besar jus lemon
Keduanya diperap seketika bagi menjadi buttermilk
330 gm tepung naik sendiri
3 sudu besar tepung susu
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking powder
210gm gula kastor
5 biji telur
250gm mentega
1 sudu besar Pewarna hijau
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar cuka
Putar mentega dengan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu.
Ayak tepung naik sendiri, serbuk koko, susu tepung dan baking powder sebanyak dua kali.
Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan berselang seli dengan buttermilk sehingga habis dengan kelajuan yang sederhana. Masukkan juga pewarna hijau. Campurkan baking powder dengan cuka ke dalam mangkuk kecil. Kacau biar sebati dan berbuih. Masukkan dengan kadar segera ke dalam adunan kek dan kacau biar sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan margerin dan dialas dengan kertas kek(biarkan kertas kek melebihi loyang bagi senang kita mengangkat kek bila masak). Simpan sedikit adunan bagi membuat lakaran marble.. Bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari oven dan tuang lapisan keju dan paipkan adunan yang disimpan sedikit tadi untuk lakaran marble )..Bakar selama 15 - 20 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk dan dengan menggunakan lebihan kertas tadi angkatlah kek kita.
Lapisan krim keju
250gm krim keju
70gm gula halus
20gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar air
Putar krim keju dengan gula hingga kembang dan masukkan telur, tepung dan air. Putar lagi hingga betul-betul kembang.
salam kak..menarik kek velvet hijau ni..gebus.. je cantek lorekkan tu..nnti blh cuba.:-)
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteSedapnya tgk green velvet ni kak..nnt msti nak cuba.. ;)
Utk membuat.butter milk beapa banyak ayer nya
ReplyDeleteselalu saya beli red velvet je...
ReplyDeleterupanya green velvet pun ada...
kali ni saya nk cuba buat sendiri resepi yg akak share ni...
harap2 menjadi...
slm kak...saya dah cuba buat red velvet berpandukan resepi yg akak bagi...tapi kenapa kek saya jadi padat dn keras...
ReplyDeletegreen velvet dgn red velvet sama x resepinya??
resepi lapisan krim keju ni ada yg guna whipping cream tapi yg satu lagi tu x guna whipping cream tapi guna tepung,telur,dan air........
saya keliru nk ikut yg mna????
jgn marah ye kak....maklumlah baru nk belajar....!;))
w salam..macam mana boleh keras ye...ayak tpg dua kali yee...mungkin ada silap teknik..cuba lagi....resepi kakyah untuk ini tak guna whipping krim..sebab kita nak bakar lagi..kalau kakyah kalau yang guna whipping kita tak bakar ..terus putar dan siap digunakan...tidak bakar
Delete