translate

Sunday, 31 March 2013

Serimuka Lapis Warna-Warni

400ml santan
3 cawan beras pulut
Sedikit garam

Pulut dibersihkan dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam.  Masukkan dalam loyang dan dikukus dengan air yang sudah mendidih selama 20 minit.  Diangkat dan ditekan-tekan pulut tersebut supaya lebih mampat.

Lapisan atas
4 cawan santan
2 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
1/2 sudu teh esen pandan
Pewarna

Adun semua bahan kecuali pewarna dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(4 - merah, hijau, kuning dan biru)
Tuang satu bahagian dan kukus selama 10 minit dengan api sederhana(tutup loyang dengan aluminium)
Lakukan proses yang sama kepada adunan-adunan yang lain.
Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 15 minit atau sehingga masak.

3 comments:

  1. sedapnya nampak berwarna warni macam tu mesti tak cukup sepotong ni kan

    ReplyDelete
  2. Ermm kuih2 Kak Yah mmg best nampak sedap dan cantik sgt rajin tul akak kan :)

    ReplyDelete