translate

Wednesday, 13 March 2013

Kek Keju Labu


4 biji telur..asingkan
200gm gula perang
1 cawan minyak masak
50gm gula kastor
1 1/2 cawan labu parut
1 sudu teh esen vanilla
50gm walnut cincang
50gm kismis

Bahan-bahan yang diayak bersama
250gm tepung kek 
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh beking powder
1/2 sudu teh garam

Kuning telur diputar bersama gula perang hingga kembang.
Dengan menggunakan senduk, masukkan minyak , labu dan esen vanilla.  Kacau biar rata.
Masukkan bahan yang diayak tadi.
Masukkan walnut cincang dan kismis dan gaul rata hingga sebati dan ketepikan.

Putih telur diputar hingga kembang dan beku.  Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga beku dan berkilat..

Masukkan adunan putih telur kedalam adunan yang pertama tadi dan kacau hingga sebati
glis tin pembakar dan alas dengan kertas minyak yang dibiarkan terlebih  dari ketinggian loyang dan bakarlah kek kita selama sejam dengan suhu 160 C

Lapisan Creme Cheese

250 krim keju
70gm gula halus
1 biji telur
20gm tepung gandum
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar air

Pukul krim keju bersama gula hingga sebati. kemudian masukkan telur, jus lemon, air dan tepung..  Pukul hingga kembang dan berkrim. 
(corak tu suka hati dan dengan menggunakan lidi, lorek-lorekkanlah ia biar nampak bercorak).
Bakar semula selama 20 minit atau sehingga masak dengan suhu tadi.

P/S...Untuk membuat tepung kek..campurkan 3/4 cawan tepung gandum dengan 2 sudu besar tepung jagung dan diayak bersama.Buat sehingga cukup untuk sukatan resepi di atas.

1 comment:

  1. Setiap kali tgk Kak Yah nyer kek musti terpesona, cantik dan nampak sedap sgt isk isk isk rajin akak kan :)..

    ReplyDelete