translate

Friday, 29 March 2013

Talam Lapis Kole Kacang


Terima kasih pada rakan FBku Zaharah Abu Bakar atas perkongsian resepi yang sedap ini
Bahan-bahan
1200ml air
300ml santan pekat
250gm gula
75gm tepung kacang hijau
85gm  tepung honkwee putih
100 tepung ubi
150gm tepung gandum
3 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
Pewarna

Panaskan pengukus
Masak 500ml air bersama gula dan daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan dan padamkan api.(keluarkan daun pandan)
Masukkan lebihan baki air tadi.(bahan tersebut sudah menjadi suam apabila bercampur air)
Masukkan ke dalam blender dan masukkan juga tepung-tepung dan garam,
Bagikan adunan kepada 3 warna.
Sapukan loyang dengan minyak masak.
Panaskan loyang di dalam pengukus
Masukkan sedikit adunan ke dalamnya dan kukus selama 5 minit.
Lakukan proses ke dalam adunan bewarna yang lain pulak.
Lakukan berselang seli sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang terakhir kukus selama 15 minit.
Sejukkan adunan dan bolehlan dipotong dengan pisau plastik.


3 comments:

  1. Assalamualaikum..yg nie guna loyang saiz berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya 9 inci...kak ni main hentam aje..guna loyang ni...

      Delete