translate
Thursday, 21 March 2013
Kek Buah Kukus
Sumber: Chahaya Shiela
340gm gula pasir(buat gula hangus hingga cair keperangan)
50gm air
225gm mentega
400gm buahan kering campuran(resepi asal 500gm)
350gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh krim of tartar
1 sudu teh kulit kayu manis(resepi asal 1 sudu teh serbuk buah pala..tak ada kat dapur yang adanya serbuk kulit kayu manis aje..)
1 sudu teh vanila
3 biji telur
Goreng gula hingga cair keperangan(api perlahan)
Masukkan air dan seterusnya mentega. Biar mencair.
Masukkan buahan kering. Kacau hingga mendidih. Matikan api dan sejukkan
Ayak tepung gandum, soda, krim of tartar dan serbuk kulit kayu manis.
Masukkan ke dalam adunan tadi. Kacau dengan senduk.
Pukul telur sehingga kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan. Masukkan juga vanila. Kacau sehingga sebati.
Panaskan pengukus.
Masukkan adunan ke dalam loyang(9x9 inci) yang telah dialas kertas kek.
Kukus selama 3 atau 4 jam. dengan api sederhana. Alas loyang dengan kertas aluminium bagi mengelak air menitik ke dalam kek.
Simpan semalaman(kalau sabarlah) di bawah saji.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cantik jadinya kak.. :)
ReplyDeletesaya pengemar kek buah..sedapnya..nyum2..
ReplyDeletewoww..feveret saya ni kak yah!! bak 2 potong..leh x?
ReplyDeleteTeringin nk rasa leh mintak sepotong tak akak hehhe :)
ReplyDeleteAs salam. Ohh saya tak alas loyang dengan kertas kek. Agak susah untuk mengeluarkannya. Hampir melekat di loyang. terima kasih atas makluman ini.
ReplyDeleteRegard
Azie Kitchen
Assalam kakyah, cantik kejadian kek tu! geram tgk.. nk cikittt.... zila66
ReplyDelete