translate

Thursday, 21 March 2013

Kek Buah Kukus





 Sumber: Chahaya Shiela

340gm gula pasir(buat gula hangus hingga cair keperangan)
50gm air
225gm mentega
400gm buahan kering campuran(resepi asal 500gm)
350gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh krim of tartar
1 sudu teh kulit kayu manis(resepi asal 1 sudu teh serbuk buah pala..tak ada kat dapur yang adanya serbuk kulit kayu manis aje..)
1 sudu teh vanila
3 biji telur

Goreng gula hingga cair keperangan(api perlahan)
Masukkan air dan seterusnya mentega.  Biar mencair.
Masukkan buahan kering.  Kacau hingga mendidih.  Matikan api dan sejukkan
Ayak tepung gandum, soda, krim of tartar dan serbuk kulit kayu manis.
Masukkan ke dalam adunan tadi.  Kacau dengan senduk.
Pukul telur  sehingga kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan.  Masukkan juga vanila.  Kacau sehingga sebati.
Panaskan pengukus.
Masukkan adunan ke dalam loyang(9x9 inci) yang telah dialas kertas kek.
Kukus selama 3 atau 4 jam. dengan api sederhana.  Alas loyang dengan kertas aluminium bagi mengelak air menitik ke dalam kek.
Simpan semalaman(kalau sabarlah) di bawah saji.


6 comments:

  1. saya pengemar kek buah..sedapnya..nyum2..

    ReplyDelete
  2. woww..feveret saya ni kak yah!! bak 2 potong..leh x?

    ReplyDelete
  3. Teringin nk rasa leh mintak sepotong tak akak hehhe :)

    ReplyDelete
  4. As salam. Ohh saya tak alas loyang dengan kertas kek. Agak susah untuk mengeluarkannya. Hampir melekat di loyang. terima kasih atas makluman ini.

    Regard
    Azie Kitchen

    ReplyDelete
  5. Assalam kakyah, cantik kejadian kek tu! geram tgk.. nk cikittt.... zila66

    ReplyDelete