translate

Monday 25 November 2013

Air Asam


Bahannya
3 ulas bawang merah
Selabu bawang besar
3 ulas bawang putih

Kesemua bahan ini dibakar sehingga lembut di dalamnya(jangan tanggalkan kulitnya).
Cara yang kakyah lakukan letakkan atas kuali tanpa minyak pasang api kecil dan biarkan selama hampir 20 minit.

sedikit halia
Selabu bawang besar(saiz kecil)..(potong kecil)
Sebiji tomato(dadukan)
Beberapa biji cili padi
Belacan bakar
Gula dan Garam
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar cuka
3 biji limau nipis (buat jus limau nipis..ambil airnya)
Sedikit air masak(tambah ikut kesesuaian..jika air asam terlalu pekat)

Tumbuk bahan bakar tadi(tanggalkan kulitnya) bersama gula(mulakakan 2 sudu besar) dan garam(Secukupnya).
Apabila hancur masukkan cili padi, bawang besar, halia, belacan dan tomato.
Tumbuk jangan terlalu lumat.
Masukkan cuka, sos tomato, sos cili dan jus limau nipis.
Tambah gula dan garam jika perlu.
Sepatutnya ada rasa manis, masam dan sedikit masin

P/s Sesuai untuk dicicah dengan perut lembu rebus, daging rebus atau apa-apa yang sesuai.



2 comments: